vrijdag 11 mei 2012

Bij de Olympische Spelen een hoofddoek opIs de sporthoofddoek een grote stap voorwaarts voor de emancipatie van de moslima's? De FIFA wil de sporthoofddoek toestaan. Anders mag Iran niet meedoen.  Ik deed op 11 mei in het radioprogramma Dichtbij Nederland mee in een vooral door mij snel verhittend debat. Want dit werd namelijk serieus beweerd. Dat vrouwen zich dankzij de hoofddoek konden ontwikkelen. Maar vrouwen in Iran kiezen helemaal niet voor die hoofddoek! Je bevestigt zo een opgelegd symbool van onderdrukking! Begrijp dat nou! Nee hoor. Met name vrouwen zeggen vandaag de dag: Wie progressief wil zijn, draagt een hoofddoek. Daar zakt mijn broek van af. Maar kennelijk dringt dat niet meer door.
Hier de link naar de audio. Op ongeveer 16 minuten.

2 opmerkingen:

 1. Ja, het lijkt vechten tegen de bierkaai. Maar ja, de femo's riepen ooit dat het weghalen van een clitoris en schaamlippen bij een minderjarig meisje iets was van "hun specifieke cultuur" en "dat we daar ons als etno-centristische Westerlingen en sekskisten niet mee mochten bemoeien." Ik zie de komende moslimspelen zeer somber in...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het meest gebruikte argument tegen de hoofddoek bij sport is veiligheid. Dat is jammer want je kan er op wachten dat iemand een hoofddoek ontwerpt die veilig is, een soort badmuts dus.
  Dat is het bezwaar van gemakkelijke argumenten. Het werkelijke bezwaar is principieel en dat is veel moeilijker te verwoorden.

  Een land als Iran stelt de hoofddoek verplicht, en daardoor is het in dat land heel moeilijk om zonder hoofddoek te functioneren. Het principiële bezwaar tegen die maatregel verdwijnt uit het zicht als de bevolking zich aan die regel heeft aangepast. Als je in dat land een atelier opzet en je wilt alleen vrouwen zonder hoofddoek aannemen dan help je de emancipatie ook niet.

  Emancipatie kan je eigenlijk niet van buitenaf bevorderen. Dat heeft Hirsi Ali ook ondervonden.

  BeantwoordenVerwijderen